Οι 15 πιο «designάτες» πόλεις του κόσμου σύμφωνα με την UNESCO.

Μια πρόκριση από την UNESCO είναι κάτι αρκετά περιζήτητο από πολλές πόλεις. Οι πιο γνωστές προκρίσεις από τον συγκεκριμένο οργανισμό είναι τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπου μεταξύ άλλων έχουν αναδειχθεί πολλά μνημεία της Ελλάδας και ένα από αυτά είναι φυσικά η Ακρόπολη.  Μια λιγότερο γνωστή διοργάνωση της UNESCO είναι αυτή του Creative Cities Network, δηλαδή της ανάδειξης του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων.  Το Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων (UCCN) της UNESCO δημιουργήθηκε το 2004 για να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των πόλεων που έχουν προσδιορίσει τη δημιουργικότητα ως στρατηγικό παράγοντα για την αειφόρο αστική ανάπτυξη. Οι 116 πόλεις που συγκροτούν σήμερα το δίκτυο αυτό εργάζονται μαζί για έναν κοινό στόχο: τη διάθεση της δημιουργικότητας και των πολιτιστικών βιομηχανιών στο επίκεντρο των αναπτυξιακών τους σχεδίων σε τοπικό επίπεδο και τη συνεργασία τους σε διεθνές επίπεδο. Το Δημιουργικό Σύστημα Πόλεων διαμορφώνεται επί του παρόντος από 116 μέλη  – όπως προαναφέραμε – από 54 χώρες που καλύπτουν επτά δημιουργικούς τομείς: Βιοτεχνία & Λαϊκή Τέχνη, Σχεδιασμός – Αρχιτεκτονική, Κινηματογράφος, Γαστρονομία, Λογοτεχνία, Μουσική και Πολυμέσα.
Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες αυτούς τομείς είναι ο Σχεδιασμός (Design).
Η UNESCO έχει εντοπίσει 15 πόλεις που «τοποθετούν τη δημιουργικότητα και τις πολιτιστικές βιομηχανίες στο επίκεντρο των αναπτυξιακών τους σχεδίων».Δεν επαρκεί απλά να είναι ένα δημιουργικά αστικά κέντρα αλλά θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια της UNESCO, δηλαδή ο σχεδιασμός τους να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και να είναι βιώσιμος από περιβαλλοντική άποψη.
Παρακάτω, λοιπόν, θα βρείτε τις 15 καινοτόμες σχεδιαστικά πόλεις σύμφωνα με την UNESCO.

15. Montréal, Canada

Η μεγαλοφυΐα ορισμένων από τους μεγάλους αρχιτέκτονες του κόσμου είναι εμφανής στην πόλη του Μοντρεαλ.
Το Μόντρεαλ έγινε η πρώτη πόλη της Βόρειας Αμερικής που δημιούργησε τη θέση του Επιτρόπου Σχεδιασμού,η οποία είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην ανάπτυξη και προώθηση του σχεδιασμού – αρχιτεκτονικής και στην ευαισθητοποίηση των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων για τα οφέλη του καλού σχεδιασμού.


Old Montréal – Montréal, Canada

 

Το Μόντρεαλ είναι σίγουρα μια «πόλη σχεδιαστών»: Πάνω από 25.000 επαγγελματίες εργάζονται σε αυτόν τον «ζωηρό» τομέα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το 34% των συνολικών οικονομικών επιδράσεων του πολιτιστικού τομέα. Έχουν αναπτυχθεί στρατηγικές με την πάροδο των ετών για να αναδειχθεί η διάκριση του Μόντρεαλ ως πόλη σχεδιασμού της UNESCO, όπως για παράδειγμα η εξασφάλιση καλύτερης αναγνώρισης για τους σχεδιαστές, η βελτίωση της προσβασιμότητάς τους σε δημόσιες επιτροπές σχεδιαστές, η ευαισθητοποίηση των ταλαντούχων σχεδιαστών και αρχιτεκτόνων του Μόντρεαλ και η ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς τους. Οι προσπάθειες για τη διεύρυνση της χρήσης των διαγωνισμών σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής έχουν οδηγήσει σε πολλαπλές κλήσεις προς δημιουργικούς επαγγελματίες με στόχο την αύξηση της ποιότητας σχεδιασμού για κτίρια και δημόσιους χώρους.


Place Ville Marie (PVM) – Montréal, Canada

 

Ο χώρος του Place Ville Marie εξακολουθεί να κυριαρχεί στο κέντρο της πόλης περισσότερο από 50 χρόνια μετά το ντεμπούτο του. Άλλα αστικά έργα περιλαμβάνουν την πλατεία Westmount της Mies van der Rohe, το εκπληκτικό Geodesic Dome του Buckminster Fuller και το Habitat Moshe Sadie.


Geodesic Dome, Buckminster Fuller  – Montréal, Canada

Το παλιό Μόντρεαλ δίπλα από το παλιό λιμάνι είναι ένας θησαυρός διατηρημένων κτιρίων του 19ου αιώνα σε πλακόστρωτα δρομάκια. Είναι το σπίτι του Καναδικού Κέντρου Αρχιτεκτονικής καθώς και της έδρας της UNESCO στον τομέα του Τοπίου και του Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Université de Montréal.


Old Montréal – Montréal, Canada

 

14. Buenos Aires, Argentina

Για τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού, το Μπουένος Άιρες είναι ήδη παράδεισος. Ένα από τα εικονικά ιστορικά κτίρια του, το Palacio Barolo είναι ένα αφιέρωμα στο αριστούργημα του 15ου αιώνα του Dante, “The Divine Comedy with the Hell”. Υπάρχουν 22 όροφοι, χωρισμένοι σε τρία «τμήματα». Το υπόγειο και το ισόγειο αντιπροσωπεύουν την κόλαση, τα δάπεδα 1-14 είναι το καθαρτήριο, και τα 15-22 αντιπροσωπεύουν τον ουρανό. Το κτίριο είναι 100 μέτρα (330 πόδια) ψηλό, ένα μέτρο για κάθε «canto» της Θείας Κωμωδίας. Ο φάρος στην κορυφή του κτιρίου βλέπει έως και το Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης.

Palacio Barolo – Argentina

Ο ιδιοκτήτης σχεδίαζε να χρησιμοποιεί μόνο 3 ορόφους και να νοικιάζει τα υπόλοιπα. Όταν ολοκληρώθηκε το 1923, ήταν το ψηλότερο κτίριο, όχι μόνο στην πόλη, αλλά και σε όλη τη Νότια Αμερική. Έμεινε το ψηλότερο κτίριο της πόλης μέχρι το 1935, όταν ολοκληρώθηκε το κτήριο Kavanagh και απέκτησε αυτή τη διάκριση. Σήμερα στεγάζονται κυρίως δικηγορικά γραφεία, μια σχολή Ισπανικών και ένα κατάστημα που πωλεί ρούχα για Tango.


Womens’ Bridge – Argentina

Το Πλανητάριο και η Γέφυρα των Γυναικών συνεχίζουν τη δημιουργική παράδοση στον 21ο αιώνα. Η UNESCO σημειώνει με υπερηφάνεια τη χρήση κυβερνητικών κινήτρων για την ανάπτυξη της βιομηχανίας σχεδιασμού η οποία αντιπροσωπεύει σήμερα το ένα δέκατο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της γιγαντιαίας πόλης και «συμβάλλει στην μετατροπή του Μπουένος Άιρες σε σημείο αναφοράς σχεδιασμού – αρχιτεκτονικής στη Λατινική Αμερική.

Planetarium – Argentina

13. Curitiba, Brazil

Αυτή η πόλη με τα 3 εκατομμύρια κατοίκους στη νότια Βραζιλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στον κόσμο. Ήδη πολιτιστικό και σχεδιαστικό κέντρο, η UNESCO ξεχωρίζει την καινοτομία της πόλης για την «Αναγνώριση του σχεδιασμού ως παράγοντα αστικής μεταμόρφωσης».

Jardim Botânico Fanchette Rischbieter – Curitiba, Brazil

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο όρος «σχεδιασμός» πηγαίνει πέρα από την αρχιτεκτονική των κτιρίων (μεταμοντέρνα, φουτουριστικά σχήματα) στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους. Η αποστολή της βιώσιμης πόλης ξεκίνησε από τον αρχιτέκτονα και  Δήμαρχο της Curitiba, Jaime Lerner και ενέπνευσε παρόμοιες πρωτοβουλίες σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Lerner συνδύασε μια γενική επισκευή της μαζικής διακίνησης και συλλογής σκουπιδιών με την προώθηση εναλλακτικών οικοδομικών υλικών για τον εξορθολογισμό του κόστους και την προσιτή στέγαση. Μία μη κυβερνητική οργάνωση με το όνομα Curadores da Terra ή Keepers of the earth έχει αναπτύξει μια διαδικασία που μετατρέπει την περιβαλλοντική πανούκλα των πλαστικών φιαλών σε ένα δημοφιλές, φθηνό οικοδομικό υλικό.

 

    Jardim Botânico Fanchette Rischbieter – Curitiba, Brazil

12. Bilbao, Spain

Αυτό που σου μένει στο μυαλό από το Μπιλμπάο είναι το Μουσείο Guggenheim που σχεδίασε ο Frank Gehry, ένα από τα πιο διάσημα και φημισμένα κομμάτια αρχιτεκτονικής από τότε που άνοιξε το 1997. Στην πραγματικότητα, ολόκληρη η διαδικασία ανάκτησης των πρώην βιομηχανικών αστικών περιοχών που βρίσκονται σε παρακμή ή έχουν εγκαταλείφθει, έχει ονομαστεί «The Guggenheim Effect » αφού το εξαιρετικό αυτό μουσείο αποκατέστησε ένα εγκαταλελειμμένο τμήμα του παλιού λιμανιού για μια βιώσιμη προσθήκη στην τουριστική υποδομή της πόλης.

Guggenheim Museum – Bilbao, Spain

 

Συνεχίζουμε με την Alhondiga, μια όμορφη αποθήκη κρασιών από το 1909, που βρισκόταν στα πρόθυρα της κατεδάφισης αλλά διασώθηκε και μετατράπηκε σε πολιτιστική εγκατάσταση πολλαπλών χρήσεων το 2010.

Alhondiga – Bilbao, Spain

 

Η προσέγγιση του Μπιλμπάο, χρησιμοποιώντας το σχεδιασμό και την τεχνολογία για τη μετάβαση από μια παλιά βιομηχανική οικονομία σε μια οικονομία σύγχρονων υπηρεσιών, είναι το μοντέλο που η UNESCO θέλει να ακολουθήσουν περισσότερες πόλεις, τη δημιουργία «μεγάλων πολιτιστικών εγκαταστάσεων που θα συμβάλλουν στην οικονομία από την άποψη της δημιουργίας πλούτου, εργασιακών ευκαιριών και κοινωνικής ευημερίας.

 

11. Turin, Italy

Η Ιταλία βρισκόταν στο προσκήνιο του παγκόσμιου σχεδιασμού από τότε που δημιουργήθηκε το κτήριο της Ρωμαϊκής Συγκλήτου (Curia Julia)  το 753 π.Χ.
Το Τορίνο έγινε ένα από τα κυριότερα βιομηχανικά κέντρα της Ιταλίας με την άνοδο των βιομηχανιών χάλυβα, μηχανικής, χημικής, κλωστοϋφαντουργίας και αυτοκινητοβιομηχανίας, οι οποίες κυριαρχούσαν στην ανάπτυξη της πόλης για σχεδόν έναν αιώνα. Τις τελευταίες δεκαετίες, η πόλη έχει μετασχηματιστεί με επιτυχία από ένα βιομηχανικό κέντρο σε ένα δημιουργικό κόμβο. Οι γνώσεις του Τορίνο για τις διαδικασίες σχεδιασμού και παραγωγής, που αποκτήθηκαν από το βιομηχανικό του παρελθόν, έθεσαν τα θεμέλια για το μέλλον. Το Τορίνο είναι μια από τις πιο δυναμικές πόλεις στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα της Ιταλίας.

Piazza Castello – Turin, Italy

 

Πολλές από τις ενότητες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού σχεδιάστηκαν εδώ. Το μεγαλύτερο σύμβολο της αναζωογόνησης και της μετάβασης της πόλης είναι το φανταστικό Lingotto Fiere, το οποίο παραμένει φουτουριστικό παρά το γεγονός ότι υπάρχει σχεδόν έναν αιώνα. Ακόμη και ο Le Corbusier, ο μεγάλος Γάλλος αρχιτέκτονας, το επευφημούσε.


 Lingotto Fiere – Turin, Italy

 

Το Τορίνο έχει ονομαστεί το Detroit της Ιταλίας αφού είναι το σπίτι μεγάλων επωνυμιών της αυτοκινητιστικής βιομηχανίας όπως η Fiat και η Alfa Romeo. Το παλιό εργοστάσιο Fiat άνοιξε το 1922, αλλά έκλεισε στη δεκαετία του ’80. Άνοιξε αργότερα ως συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός ξενοδοχείου, αίθουσας συναυλιών εμπορικό κέντρο τέχνης και μιας πανεπιστημιούπολης για το παγκοσμίου φήμης Πολυτεχνείο του Τορίνο.


Old Fiat Plant – Turin, Italy // Η γραμμή συναρμολόγησης του εργοστασίου ξεκινούσε στο ισόγειο και τελείωνε στο ανώτατο επίπεδο, όπου πήγαιναν τα αυτοκίνητα για δοκιμή στην πίστα που βρίσκεται στην ταράτσα.

 

10. Graz, Austria

Το Γκρατς φιλοξενεί ήδη δύο τοποθεσίες της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το κάστρο Eggenberg είναι ένα μεγάλο ιστορικό έργο σε μπαρόκ στιλ. Η παλιά πόλη είναι ένας πλούτος αιώνων άψογα διατηρημένων κτιρίων σε ένα ευρύ φάσμα αρχιτεκτονικών στυλ. Αλλά και η μικρή πόλη των 300.000 κατοίκων δεν στηρίζεται μόνο στα εξαίρετα δημιουργήματα του μακρινού παρελθόντος.

 Old Town – Graz, Austria

Το 2003, το Γκρατς ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και τον Μάρτιο του 2011 χαρακτηρίστηκε η πόλη του Design από την UNESCO. Το Γκρατς είναι γνωστό για τη ζωντανή δημιουργική του παρουσία και για τους διεθνώς αναγνωρισμένους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς οργανισμούς.

Eggenberg Castle – Graz, Austria
Ο Δημιουργικός Τομέας στο Γκρατς διαθέτει περίπου 5.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους, που δημιουργούν πρόσθετα έσοδα ύψους 700.000.000 δολαρίων. Έτσι στην πόλη δίνεται η δυνατότητα να δημιουργούνται πρωτοποριακά εμβληματικά έργα αρχιτεκτονικής, πέρα από απλά φανταχτερά κτίρια, δίνοντας περισσότερη βάση στο κομμάτι του ευρηματικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ο οποίος εκτιμά τόσο την αισθητική συνιστώσα του σχεδιασμού όσο και την ικανότητά του να καταστήσει την καθημερινή ζωή πιο εύχρηστη.

 

9. Berlin, Germany

Το Βερολίνο υπήρξε ένα από τα δημιουργικά κέντρα του κόσμου εδώ και αιώνες και πλέον κατέχει ηγετική θέση στο Design με περίπου 2.400 επιχειρήσεις που ξεπέρασαν τα 400.000.000 δολάρια σε ετήσια έσοδα. Το Διεθνές Κέντρο Σχεδιασμού στοχεύει σε αυτό που πιστεύει ότι είναι ο τρόπος του μέλλοντος: «Ο περιβαλλοντικά συνειδητός σχεδιασμός είναι το κλειδί για μια βιώσιμη κοινωνία».  Έτσι βρίσκεται στο επίκεντρο η αναδυόμενη καταναλωτική συμπεριφορά που ονομάζεται LOHAS «Lifestyle of Health and Sustainability», καθώς οι άνθρωποι αναζητούν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες επιλογές.

Brandenburg Gate – Berlin, Germany

Το Βερολίνο έχει γίνει παγκόσμιος ηγέτης στον «οικολογικό σχεδιασμό» για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης, την ελαχιστοποίηση των εκπομπών ρύπων και της παραγωγής αποβλήτων. Υπάρχουν 5000 μαθητές Design στα ελίτ σχολεία της πόλης. Το Berlindesign.net λειτουργεί ως μια ανεξάρτητη πλατφόρμα συναλλαγών για εκατοντάδες ανεξάρτητους σχεδιαστές του Βερολίνου από τη μόδα μέχρι τα έπιπλα ή το φαγητό.

Berlin, Germany
Όλα βασίζονται σε ένα ιδιαίτερα καινοτόμο επιχειρησιακό σχέδιο που ονομάζεται «Triple Bottom Line», στο οποίο το μάρκετινγκ και η τιμολόγηση του σχεδιασμού αντικατοπτρίζουν όχι μόνο τα περιθώρια κέρδους αλλά και τα οικολογικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.

 

8. Helsinki, Finland

Ο σχεδιασμός είναι ενσωματωμένος στη φινλανδική ψυχή. Ή όπως έχει γραφτεί στη Guardian: «Το design είναι για το Ελσίνκι, ότι η λογοτεχνία για το Δουβλίνο και η σάμπα για το Ρίο.»  Η Σκανδιναβία γενικά είναι γνωστή για τα μοντέρνα, μινιμαλιστικά έπιπλα της, αλλά η ίδια η Φινλανδία με πληθυσμό 5,5 εκατομμυρίων έχει δώσει στον κόσμο δύο από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες, τον Eero Saarinen και τον Alvar Aalto.

Helsinki, Finland
Η φινλανδική πρωτεύουσα είναι ένας αρχιτεκτονικός κήπος απολαύσεων. Έχουν γραφτεί τόμοι σχετικά με τη δημιουργικότητα των Φιλανδών, αλλά η UNESCO βασίστηκε σε δύο κυρίως πράγματα που έκαναν το Ελσίνκι Παγκόσμια Πρωτεύουσα Design για το 2012.


Cathedral – Helsinki, Finland
Το ένα, ο Σχεδιασμός αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Το δεύτερο είναι ότι το φινλανδικό Ταμείο Καινοτομίας ενθαρρύνει τον τομέα ώστε να σχεδιαστούν λύσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων δημόσιας πολιτικής από τη βιωσιμότητα έως την εκπαίδευση. Για παράδειγμα επιδιώκει ιδιαίτερα τη συμπερίληψη των επιβατών στη διαδικασία σχεδιασμού των θέσεων στο σύστημα διαμετακόμισης.

 

 

7.Dundee, Scotland

Μόλις πριν από έναν αιώνα, το Dundee (Νταντί) ήταν μια μεγάλη οικονομική δύναμη – ένα κέντρο για το εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών και τη ναυπηγική βιομηχανία. Αν και τώρα η μαζική παραγωγή έχει σχεδόν ξεπεραστεί, ο σχεδιασμός εξακολουθεί να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης δημιουργικής σκηνής και οικονομίας του Dundee, με εξειδίκευση στη μόδα και την κλωστοϋφαντουργία, τις τέχνες και τα κοσμήματα, καθώς και πληθώρα ψηφιακών εταιρειών που αφήνουν το σημάδι τους στον κόσμο.


Dundee, Scotland
Το Dundee έχει δύο πανεπιστήμια παγκόσμιας κλάσης: το Πανεπιστήμιο του Dundee μπορεί να υπερηφανεύεται για το Duncan of Jordanstone School of Art and Design, μία από τις κορυφαίες σχολές τέχνης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Abertay University ειδικεύεται στον ψηφιακό σχεδιασμό και είναι παγκόσμιος ηγέτης στο κομμάτι της διδασκαλίας και της έρευνας στον τομέα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Το Dundee θεωρείται ως σπίτι των ηλεκτρονικών παιχνιδιών από πολλούς, αφού εκεί δημιουργήθηκαν παιχνίδια όπως το Grand Theft Auto και το Lemmings. Σήμερα, το Minecraft, το νούμερο ένα παιχνίδι στον κόσμο, κατασκευάζεται επίσης εκεί. Ο γραφικός σχεδιασμός των κόμικς είναι μέρος του Dundee για δεκαετίες και είναι το σπίτι αγαπημένων κόμικς όπως Oor Wullie, Dennis the Menace (Ντένις ο τρομερός) και Desperate Dan.


Galeria McManus – Dundee, Scotland
Με το έργο ανασυγκρότησης της προκυμαίας του, αξίας 1 δισεκατομμυρίου λιρών το οποίο θα περιλαμβάνει το πρώτο Μουσείο Σχεδιασμού στη Σκωτία, το Dundee χρησιμοποιεί το σχεδιασμό και τη δημιουργικότητα για να οικοδομήσει και να διατηρήσει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων στην πόλη. Η συμφωνία για τις αξίες των πόλεων δείχνει τη δέσμευση του Dundee να χρησιμοποιήσει το σχεδιασμό για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και την προώθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Dundee’s V&A Museum of Design – Scotland

 

6. Shenzhen, China

Ο ουρανοξύστης του Shenzhen (Σεντζέν) ξεχειλίζει με εντυπωσιακό, πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, όπως αρμόζει σε μια καινοτόμο δύναμη παραγωγής 11 εκατομμυρίων ανθρώπων.  Shenzhen έχει πάνω από 6.000 επιχειρήσεις σχεδιασμού που απασχολούν 100.000 εργαζόμενους, δημιουργώντας ετήσια παραγωγή περίπου 11 δισ. Γιουάν (1,54 δισ. Δολάρια ΗΠΑ).


Asian Chairns – Shenzhen, China

Σχεδιαστές στο Shenzhen καλύπτουν διάφορους τομείς σχεδιασμού, όπως γραφιστική, βιομηχανική σχεδίαση, εσωτερική και αρχιτεκτονική σχεδίαση, σχεδίαση μόδας, σχεδιασμός παιχνιδιών, σχεδιασμός κοσμημάτων, σχεδίαση βιοτεχνίας κλπ. Η πόλη έχει γίνει η μεγαλύτερη παραγωγική βάση της Κίνας για γυναικεία ρούχα. Περισσότεροι από 30.000 σχεδιαστές δουλεύουν για περισσότερες από 800 κινεζικές μάρκες μόδας.

Shenzhen, China
Η ικανότητα καινοτομίας είναι ισχυρή στο Shenzhen. Σήμερα η πόλη αναγνωρίζεται ως μια από τις περιεκτικότερες κινεζικές βάσεις για τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και ένα σημαντικό κέντρο για την ανάπτυξη των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Περίπου 40.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας χορηγούνται στις επιχειρήσεις Shenzhen ετησίως, τα μισά από τα οποία αφορούν καινοτόμα σχέδια.

Oct Museum – Shenzhen, China

 

5. Shanghai, China

Το Shanghai Design Show είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό της Ασίας, το οποίο  προσελκύει κόσμο – μάρκες που σχεδιάζουν για την «ελίτ» και όχι μόνο.. από την Jaguar και τη Nikeμ μέχρι και την κολοσσό του κονιάκ Martell.


Shanghai, China
Ένα πραγματικά διεθνές σπίτι για 25 εκατομμύρια ανθρώπους αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις στην αειφόρο ανάπτυξη. Έχει όμως έναν τεράστιο δημιουργικό τομέα για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και να αναπτύξει τομείς που προσθέτουν περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια στο ΑΕΠ της πόλης. Η UNESCO σημειώνει ότι η πόλη ήταν ο Κινέζος ηγέτης σε δημιουργικούς τομείς όπως ο κινηματογράφος και η μουσική. Απαιτείται μια ματιά στον δυναμικό ορίζοντα της Σανγκάης για να καταλάβετε την τεράστια δημιουργική δύναμη που εκμεταλλεύεται η πόλη υπό την αιγίδα της Δημοτικής Επιτροπής Οικονομίας και Τεχνολογίας.

Shanghai, China
Η Σανγκάη διαθέτει 87 δημιουργικούς ομίλους, πάνω από 4.000 καινοτόμους οργανισμούς και ιδρύματα που σχετίζονται με το σχεδιασμό, 283 ιδρύματα τέχνης, 239 κέντρα τέχνης και πολιτιστικής κληρονομιάς, 100 μουσεία, 25 βιβλιοθήκες και 743 ιδρύματα αρχειοθέτησης. Ίσως είναι το πρώτο πείραμα μιας πόλης που αυξάνει την οικονομία της επενδύοντας καθαρά στο Design.

 

4. Kobe, Japan

Από τον προ-σύγχρονο καιρό, το Κόμπε υπήρξε σταυροδρόμι για την ανταλλαγή αγαθών, πολιτισμών και πληροφοριών. Με αυτόν τον τρόπο, η πόλη έχει διαμορφώσει τη δική της ξεχωριστή κουλτούρα συνδυάζοντας διάφορα στοιχεία και παραδόσεις από όλο τον κόσμο.

Kobe Port – Japan

 

Το άνοιγμα του λιμανιού του Κόμπε το 1868 οδήγησε στην ανάπτυξη αστικών πόρων που έχουν διαμορφώσει την εικόνα της πόλης. Επιπλέον, μέσω της διαδικασίας ανασυγκρότησης μετά τον Μεγάλο σεισμό του Hanshin του 1995, το Κόμπε έμαθε τη σημασία των ισχυρών διαπροσωπικών δεσμών και του πνεύματος της αμοιβαίας βοήθειας, αξίες που βρίσκονται σήμερα στον δημιουργικό τομέα της πόλης.

Kobe, Japan

Μετά το χαρακτηρισμό του Kobe ως Creative City of Design, το πρώην Raw Silk Testing Center ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε «Design and Creative Center Kobe», το οποίο χρησιμεύει ως κόμβος δημιουργικότητας και στεγάζει έργα σύμφωνα με το πρόγραμμα Creative City του Κόμπε. Επιθυμώντας να είναι μια σύγχρονη πόλη σχεδιασμού που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών της, το Kobe πιστεύει ότι ο σχεδιασμός έχει τη δύναμη να επικοινωνεί τόσο την ομορφιά όσο και την ενσυναίσθηση. Το Κόμπε δεσμεύεται να χρησιμοποιεί το σχεδιασμό ως εργαλείο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι σημερινές κοινωνίες.

 

 

3. Nagoya, Japan

Στο κέντρο της Ιαπωνίας, η Ναγκόγια είναι η πρωτεύουσα του Αϊχί. Η περιοχή φιλοξενεί 49 πανεπιστήμια και μουσεία και αριθμεί πάνω από 2 εκατομμύρια κατοίκους. Οι κορυφαίοι μηχανικοί από όλη τη χώρα έχουν συγκεντρωθεί εδώ και έχουν δημιουργήσει προηγμένα σχέδια και τεχνολογία, όπως μηχανικές κούκλες που αποτελούν το θεμέλιο της σημερινής παραγωγής με το όνομα Monozukuri.

Nagoya TV Tower – Nagoya, Japan

Από το 1989, η Nagoya έβαλε το ντιζάιν στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξής της. Έκτοτε, ο δήμος έχει επικεντρωθεί στην οικοδόμηση κοινωνικών υποδομών, στην παραγωγή προϊόντων και στην προώθηση των ανθρώπινων πόρων. Στη Ναγκόγια, ο σχεδιασμός είναι συνώνυμος με τον ανθρωπισμό, μια φιλοσοφία που στοχεύει στην επίτευξη μόνιμης ειρήνης συνδυάζοντας δραστηριότητες κατευθυνόμενες προς έναν νέο τρόπο ζωής, την ανθρώπινη σοφία, καθώς και τεχνικές και τεχνολογίες που εξελίσσονται από την αρχαιότητα.


Nagoya, Japan
Με τα χρόνια η Nagoya έχει οργανώσει διάφορα μεγάλα διεθνή συνέδρια σχεδιασμού, όπως η Παγκόσμια Έκθεση Design και έχει ιδρύσει το Διεθνές Κέντρο Σχεδιασμού NAGOYA. Το κέντρο αυτό προορίζεται για να προωθήσει τον τομέα του σχεδιασμού μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένων των «καταστημάτων δημιουργών», τα οποία υποστηρίζουν το έργο των νέων σχεδιαστών. Η γκαλερί παρουσιάζει μια συλλογή της αμερικανικής Art Deco και το Design Gallery,είναι ένας ανοιχτός χώρος για εκθέσεις από σχεδιαστές και άλλους δημιουργούς. Εξοπλισμένο με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες σεμιναρίων και γραφεία επώασης «Design Lab», το κέντρο λειτουργεί ως μια ολοκληρωμένη βάση υποστήριξης για το σχεδιασμό. Αξιοποιεί ένα διεθνές δίκτυο που στοχεύει στην ανάπτυξη μιας ευρείας ποικιλίας δημιουργικών επιχειρήσεων.

 

2. Seoul, South Korea

Η οικονομία της Νότιας Κορέας είναι μια επιθετικά ισχυρή μηχανή εξαγωγής που αρχίζει να κυριαρχεί σε τομείς-γίγαντες όπως τα αυτοκίνητα και τα κινητά τηλέφωνα. Η Σεούλ, η δυναμική πρωτεύουσα, φιλοξενεί τα τρία τέταρτα των σχεδιαστών της χώρας. Ο σχεδιαστικός τομέας της Σεούλ είναι βαρύς σε προϊόντα σχετιζόμενα με την πληροφορική, τα οποία τώρα επιδιώκουν τη σχεδίαση μοντέρνων ψηφιακών οικιακών συσκευών.

Seoul, South Korea
Η κρατική πολιτική της κυβέρνησης ενεργεί ως διευκολυντής που συνδέει τις εταιρείες σχεδιασμού με την ευημερούσα βιομηχανική βάση της. Το Dongdaemun Design Plaza είναι σαν μια σύγχρονη Silicon Valley σχεδιασμού και δημιουργικής εμπειρίας που δεν χρησιμεύει μόνο ως εκκολαπτήριο καινοτομίας, αλλά μετατρέπεται σε μία από τις παλαιότερες και πιο ιστορικές συνοικίες της πόλης.

Cheongsam Bridge– Seoul, South Korea
Τα τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκαν πάνω από 170.000 θέσεις εργασίας μόνο στον τομέα της σχεδίασης της Σεούλ. Σχεδόν το ένα τρίτο αυτών των θέσεων εργασίας βρίσκονται στους τομείς παροχής υπηρεσιών συμβούλων κατασκευής και σχεδιασμού. Το υπόλοιπο είναι στο σχεδιασμό μόδας. Επιπλέον, η Σεούλ φιλοξενεί χιλιάδες ειδικούς διαφήμισης, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές παιχνιδιών και προγραμματιστές ψηφιακού περιεχομένου.

 

1. Beijing, China

Μακράν η πιο αμφιλεγόμενη πρόκριση που έχει δώσει ποτέ η UNESCO είναι αυτή στο Πεκίνο της Κίνας, όμως τη βασίζει στα 3000 χρόνια πλούσιας ιστορίας της πόλης.  Η αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός των χώρων διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 ήταν θεαματικοί αλλά παραμένουν αχρησιμοποίητοι και δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο υλικό της πόλης.


National Centre for the Performing Arts – Beijing, China

 

Το Πεκίνο διαθέτει 47 δημόσιες βιβλιοθήκες, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη της Κίνας, περισσότερα από 170 μουσεία και 300 θέατρα, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Κέντρου Τεχνών, που παρουσιάζει πάνω από 12.000 παραστάσεις κάθε χρόνο.

Galaxy SOHO – Beijing, China

Το Πεκίνο διαθέτει περισσότερες από 30 συμπλέγματα δημιουργικών περιοχών  και παρέχει περίπου 270 εργαστήρια σχεδίασης και δημιουργικότητας για τη βελτίωση της απασχόλησης των γυναικών. Επιπλέον, το 2012, η πόλη του Πεκίνου και το Πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι ένωσαν τις δυνάμεις τους για την οικοδόμηση του Κέντρου Ερευνών Καινοτομίας και Σχεδιασμού Πεκίνου – Ναϊρόμπι. Το Πεκίνο είναι επίσης περήφανο που φιλοξενεί μερικά από τα πιο διάσημα αρχιτεκτονικά σχεδιαστικά έργα στον κόσμο, όπως το Εθνικό Κέντρο Τεχνών Θεάματος που σχεδίασε ο Γάλλος αρχιτέκτονας Paul Andreu, το Galaxy SOHO που σχεδιάστηκε από την Zaha Hadid και το Terminal 3 του Κεντρικού Αεροδρομίου του Πεκίνου από τον Norman Foster.

Beijing Capital International Airport Terminal 3 – Japan