Δύο μουσεία αφιερωμένα στο έργο του Yves Saint Laurent

Δύο μουσεία αφιερωμένα στο έργο του Yves Saint Laurent  θα ανοίξουν τις πόρτες τους σύντομα για το κοινό, στο Παρίσι και στο Μαρακές.

 

 

Τα δύο μουσεία που είναι αφιερωμένα στο έργο του Yves Saint Laurent (1936-2008) θα ανοίξουν στο Παρίσι στις 3 Οκτωβρίου και στο Μαρακές του Μαρόκου στις 16 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα Pierre Bergé-Yves Saint Laurent.

Αυτά τα μουσεία θα επιτρέψουν στο ίδρυμα, που φυλάσσει την κληρονομιά 40 ετών δημιουργίας του σχεδιαστή μόδας, να εκθέσει μεγάλο μέρος των συλλογών του, με περισσότερα από 5.000 ρούχα υψηλής ραπτικής, 15.000 αξεσουάρ και δεκάδες χιλιάδες σχέδια, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα. 7.3.2017 Οργή προκάλεσε η διαφημιστική καμπάνια του οίκου Yves Saint Laurent που «υποβαθμίζει» τις γυναίκες.

 

 

Το μουσείο στο Παρίσι θα εγκατασταθεί στον ιστορικό οίκο υψηλής ραπτικής της λεωφόρου Μαρσό, ο οποίος φιλοξένησε από το 1974 έως το 2002 τις δημιουργίες του YSL. Σε επιφάνεια μεγαλύτερη των 450 τ.μ., περίπου 50 μοντέλα μαζί με αξεσουάρ, σχέδια, φωτογραφίες και βίντεο θα εκτίθενται στον κοινό, το οποίο θα μπορεί να επισκέπτεται επίσης τα παλιά σαλόνια και το ιστορικό στούντιο δημιουργίας του γάλλου δημιουργού.

Το δεύτερο μουσείο θα ανοίξει στις 16 Οκτωβρίου στο Μαρακές, πόλη που ο μόδιστρος ανακάλυψε το 1966 και όπου πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του. Το μουσείο θα ανοίξει στην οδό που φέρει το όνομά του, κοντά στον Κήπο Μαζορέλ, όπου ο Saint Laurent και ο Pierre Bergé απέκτησαν, και το οποίο δέχεται, μαζί με το Μουσείο Βερβέρων που υπάρχει σε αυτό, σχεδόν 700.000 επισκέπτες ετησίως.

Στόχος για το μουσείο αυτό συνολικής επιφάνειας 4.000 τ.μ. είναι να αποτελέσει ένα πολιτιστικό κέντρο, με χώρο για μόνιμες εκθέσεις, αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη και καφέ-εστιατόριο.