Ένα εκλεκτό ελληνικό εστιατόριο στις Βρυξέλλες

Ποιος είπε πως στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει γνήσια και καλή ελληνική κουζίνα; Το Philema είναι ένα σύγχρονο εστιατόριο-ντελικατέσεν στην καρδιά της πόλης, με εξυπηρέτηση παντοπωλείου γειτονιάς και δημιουργική προσέγγιση σε αγαπημένες ελληνικές συνταγές, που αποτελούν την αφετηρία κάθε γευστικής του πρότασης.  

Πρόκειται για ένα ζεστό και πολύ φιλικό στέκι για Έλληνες και ξένους που αγαπήθηκε και αγαπιέται πολύ όχι μόνο στον εξαιρετικής ποιότητας μαγειρικό του χαρακτήρα αλλά και χάρη στους ανθρώπους που του δίνουν ζωή.

«Εγώ είμαι η ομάδα μου και η ομάδα μου είναι εγώ. Όλοι μαζί είμαστε ένα», δηλώνει ο Chef και ιδιοκτήτης Μάνος Μακρυγιαννάκης, περήφανος για τους συνεργάτες του.

Το Philema επενδύει αποκλειστικά σε Έλληνες παραγωγούς, συνεταιρισμούς, οικοτεχνίες, συλλόγους από όλη την Ελλάδα, με υλικά και προϊόντα που διακρίνονται για τις φίνες και ξεχωριστές γεύσεις τους και διαφέρουν ανάλογα με την εποχή. Κυκλαδίτικα τυριά και ζυμαρικά, σπάνια αλλαντικά από την Κρήτη, την Κέρκυρα και τη Δράμα, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, ελληνικά κρασιά, μπίρες από μικρές ζυθοποιίες, τεράστια ποικιλία σε λάδι και μέλι.

Για τον βραβευμένο Μάνο Μακρυγιαννάκη η επιλογή υψηλής ποιότητας πρώτων υλών είναι αδιαπραγμάτευτη και συμβαδίζει με την ελκυστική παρουσίαση των πιάτων.

«Δεν αξίζει στην ελληνική κουζίνα να ταυτίζεται διεθνώς με την τουριστική της διάσταση, ούτε ως προς την ποιότητα ούτε ως προς την εμφάνιση, στο όνομα της παράδοσης και της δήθεν αυθεντικότητας. Η Ελλάδα έχει πλέον μπει με αξιώσεις στον γαστρονομικό χάρτη με εκλεκτά προϊόντα που ξεχωρίζουν, μπορούν να προσφέρουν σπάνια και υψηλή γαστριμαργική απόλαυση, και μας κάνουν όλους περήφανους.»

Είναι χαρακτηριστικό το πάθος με το οποίο ο Μάνος επιχειρεί να μυήσει τους ξένους πελάτες του, αλλά και το απαιτητικό κοινό των πολυπολιτισμικών Βρυξελλών, στο μεγαλείο της παραδοσιακής αλλά και σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας. Οργανώνει και συμμετέχει συχνά σε δράσεις όπως το «Ένα καφενείο γεμάτο ελληνικά προϊόντα»  που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προβολή ελληνικών προϊόντων και τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Την ήδη αξιοπρόσεκτη και συνεχώς ανοδική πορεία των δύο χρόνων ζωής του εστιατορίου ήρθε να επισφραγίσει το Βραβείο που απονεμήθηκε πριν μερικούς μήνες στο Philema, στο πλαίσιο των ESTIA Awards.

Για τον ταξιδιώτη, τον επισκέπτη αλλά και για τον μόνιμο κάτοικο της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, μια βόλτα από το Philema είναι μια πρόταση ποιότητας και εγκάρδιας απόλαυσης που στις μέρες μας σπανίζει. Επισκεφθείτε το! 

Kείμενο: Μαρία Πετρίτση  

O σεφ Μάνος Μακρυγιαννάκης. 

Τσουρέκι σχάρας με παγωτό λιβάνι και κορινθιακή σταφίδα με μαυροδάφνη και ούζο.

*Περισσότερα εδώ.