Ένα ζαχαροπλαστείο με αυστηρό σχεδιασμό που θυμίζει Μανχάταν

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Minas Kosmidis [Architecture in Concept], από τη Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Μηνά Κοσμίδη συνεχίζει την σημαντική του πορεία και κάθε νέο του project αποτελεί ακόμα μία απόδειξη της δημιουργικότητάς του.

 

 

H τελευταία προσθήκη στο portfolio του γραφείου, δεν μπορούσε να είναι η εξαίρεση. Η οικογενειακή επιχείρηση – αλυσίδα ζαχαροπλαστείων στην Κύπρο, NEW YORK SWEETS, ανέθεσε στο γραφείο τον επανασχεδιασμό των χώρων τους αλλά και το rebranding της εταιρίας ξεκινώντας με το κεντρικό κατάστημα της Λευκωσίας, το οποίο ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2017 και αποτελεί ουσιαστικά τον πιλότο για τα επόμενα. Αντλώντας έμπνευση από την επωνυμία αλλά και τη φιλοσοφία των pastry shops ο Μηνάς Κοσμίδης φαντάστηκε μια μικρή «Νέα Υόρκη» στο κέντρο της κυπριακής πρωτεύουσας.

Ο αρχιτέκτονας με την ομάδα του ήταν υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό του καταστήματος, τη μελέτη φωτισμού, καθώς και για το graphic design του NEW YORK SWEETS. Σε ένα χώρο 120 2 κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα σημείο πώλησης γλυκών καθώς και κάποιων αλμυρών αρτοσκευασμάτων, ένα μικρό coffee shop, καθώς και ένα meeting room για τις συναντήσεις με πελάτες, σχετικά με το catering διαφόρων εκδηλώσεων. Το αποτέλεσμα αισθητικά αλλά και κατασκευαστικά δε θα μπορούσε να απέχει από τα νεοϋορκέζικα πρότυπα, όπως εξάλλου προϊδεάζει και το όνομα της αλυσίδας. Ο αυστηρός, ορθοκανονικός αστικός ιστός του Μανχάταν τέθηκε ως μοντέλο για την οργάνωση των ψυγείων – βιτρινών μέσα στον χώρο, όπως και στην πρόσοψη του κτιρίου, όπου οριζόντια και κάθετα μεταλλικά στοιχεία δημιουργούν έναν κάναβο και διαχωρίζουν μεταξύ τους τις πλάκες επένδυσης. Επίσης, για τη σκίαση αλλά και τον φωτισμό των όψεων του καταστήματος σχεδιάστηκαν οριζόντια μεταλλικά φωτιζόμενα στέγαστρα με αναφορές στις εισόδους των ιστορικών κτιρίων του Μανχάταν. Ταυτόχρονα, η οριζόντια τοποθέτηση των γλυκών μέσα στις βιτρίνες, δημιουργεί μία παρόμοια εντύπωση όπως αυτή των πολύχρωμων κτιρίων στις διάσημες αεροφωτογραφίες του Μανχάταν. Όσων αφορά τα υλικά, τα δάπεδα και τη μεγαλύτερη επιφάνεια των τοίχων, επενδύθηκαν με μεγάλα πλακίδια μωσαϊκού σε απαλές αποχρώσεις του μπεζ, του μπορντό και του καφέ, δημιουργώντας έτσι ένα ουδέτερο φόντο το οποίο αφήνει τους γκριζόμαυρους – ελεύθερους όγκους των ψυγείων να ξεχωρίσουν και παράλληλα να συνθέσουν αρμονικά, την χρωματική παλέτα του ζαχαροπλαστείου, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις και κατασκευές από ξύλο καρυδιάς, τα μεταλλικά σε απόχρωση του ροζ στοιχεία, αλλά και τους διαφορετικούς τύπους μάρμαρου.

Πληροφορίες για τον Μηνά Κοσμίδη και το αρχιτεκτονικό γραφείο [ARCHITECTURE IN CONCEPT] 

Ο Μηνάς Κοσμίδης αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1988 και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές το 1991, στον « Βιομηχανικό Σχεδιασμό» με υποτροφία του E.O.M.M.E.X, στην École d’ Architecture de Paris-Conflans, στο τμήμα Étude et Creation de Mobilier, στο Παρίσι. Το γραφείο, Minas Kosmidis [ARCHITECTURE IN CONCEPT], αποτελεί τη συνεχεία του προσωπικού γραφείου του αρχιτέκτονα που ιδρύθηκε το 1993 και λειτουργεί από το 2007. Από τότε έχει δημιουργήσει ένα ευρύ portfolio σε τομείς όπως ιδιωτικές κατοικίες, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, φιλοξενία, επαγγελματικούς χώρους και πολλά από τα έργα του έχουν λάβει σημαντικά βραβεία και έχουν επιλεγεί σε διεθνείς διαγωνισμούς αρχιτεκτονικής και design.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ