Κλεμμένοι πίνακες ζωγραφικής του Van Gogh επιστρέφουν πίσω στο Άμστερνταμ μετά από 14 χρόνια

 

Δύο έργα του Vincent Van Gogh παρουσιαστηκαν, με μόλις ελάχιστες φθορές, σε μουσείο του Άμστερνταμ, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017, 14 χρόνια μετά από τη μαφιόζικη ληστεία που τους στέρησε από το ευρύ κοινό.

Τα έργα, το 1882 με τίτλο «View of the Sea at Scheveningen» και το 1884 «Congregation Leave the Reformed Church in Nuenen», είναι από μια περίοδο που ήταν ζωτικής σημασίας για την μετα-ιμπρεσιονιστή εξέλιξη του ζωγράφου.

«Είναι πίσω»,  δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Van Gogh, Axel Rueger πριν από τα αποκαλυπτήρια των έργων, τα οποία κατά την ανάκτησή τους από την ιταλική αστυνομία πριν από έξι μήνες αποτιμήθηκαν από ερευνητές, , στα 50 εκατομμύρια ευρώ το καθένα (53.970.000 $).

«Ποτέ δεν φαντάστηκα πως θα μπορέσω να πω αυτά τα λόγια!»

General of the Italian Finance Police Gianluigi D’alfonso, Museum director Axel Ruger and Dutch Minister of Education, Culture and Science Jet Bussemaker, at the van Gogh Museum in Amsterdam, Netherlands March 21, 2017. REUTERS/Michael Kooren

 

Τα έργα ανακαλύφθηκαν βαθιά στην καρδιά της Ιταλίας τον περασμένο Σεπτέμβριο πίσω από έναν ψεύτικο τοίχο σε μια βίλα, που οι εισαγγελείς ανέφεραν πως ανήκει στον Raffaele Imperiale, ο οποίος κατηγορείται για τη λειτουργία ενός διεθνούς κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης.

The canvas ‘View of the Sea at Scheveningen’, at the van Gogh Museum in Amsterdam, Netherlands March 21, 2017. 

Ο πίνακας ‘View of the Sea at Scheveningen’, που δείχνει ένα μόνο πλοίο χτυπημένο από τα κύματα που το έχουν σχεδόν ξεβρασεί στην ακτή κάτω από τη μελαγχολία του ολλανδικού ουρανού, είναι πολύ σημαντικός για το μουσείο, καθώς είναι το μόνο έργο από την περίοδο του ζωγράφου στη Χάγη, όπου σπούδασε.

 

Ο άλλος καμβάς απεικονίζει την εκκλησία στη νότια επαρχία Brabant, όπου ο πατέρας του Βαν Γκογκ ήταν υπουργός. Μετά το θάνατο του πατέρα του ,ο Van Gogh πρόσθεσε μαύρες θλιμμένες φιγούρες στον πίνακα ως φόρο τιμής.

The canvas “Congregation Leave the Reformed Church in Nuenen”, at the van Gogh Museum in Amsterdam, Netherlands March 21, 2017. 

«Τα παιδιά έχουν επιστρέψει με ασφάλεια πλέον και είναι πραγματικά ασφαλή», δήλωσε ο Rueger, αποκαλύπτοντας τους πίνακες οι οποίοι περιβάλλονται από ένα χοντρό γυάλινο πλαίσιο. «Θα παραμείνουν εδώ για πολλές γενιές ακόμα.»

Ιταλοί ερευνητές πιστεύουν πως ο Imperiale ζει στο Ντουμπάι και λειτουργεί εκεί μια κατασκευαστική εταιρία. Οι συλλήψεις των 11 μελών της φερόμενης ως συμμορίας του έγιναν τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένου ενός ανθρώπου που έγινε κρατικός μάρτυρας και ήταν αυτός που οδήγησε τους ερευνητές στα έργα τέχνης.

Οι πίνακες είχαν εξαφανιστεί το 2002 όταν οι κλέφτες ανέβηκαν με μια σκάλα στην οροφή του μουσείο και εισέβαλαν στο κτίριο σε μια ληστεία που διήρκεσε μόλις τέσσερα λεπτά. Δραπετεύσει γλιστρώντας απλά από ένα σχοινί.

Η θέα στη θάλασσα υπέστη μικρές ζημιές όταν την άρπαξαν από το πλαίσιό της, χάνοντας από την κάτω αριστερή γωνία ένα κομμάτι από το υποστηρικτικό χαρτί που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του πίνακα. Ήταν ένα «θαύμα» που οι πίνακες δεν υπέστησαν περαιτέρω ζημία κατά τη διάρκεια των επόμενων 14 ετών, ανέφερε ο Rueger.

Αρκετά μεγάλα αντικείμενα ανακαλύφθηκαν στην επιδρομή του περασμένου Σεπτεμβρίου, μεταξύ των οποίων ένα ιδιωτικό αεροπλάνο. Ένας ερευνητής παρατήρησε μια ασυνήθιστη εμφάνιση στον τοίχο, πίσω από το οποίο βρέθηκαν τα έργα ζωγραφικής τυλιγμένα σε πανί.