Maria Vez: Μια Ελληνίδα Makeup Artist που θα σε καταπλήξει!

Η Μαρία είναι μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία που σου κεντρίζει το ενδιαφέρον από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα τη δεις. Η αλήθεια είναι πως είχα δει δουλειά της από πιο παλιά αλλά δεν είχε τύχει να την γνωρίσω από κοντά.. τα έφερε όμως έτσι η ζωή που οι δρόμοι μας συναντήθηκαν και δεν έχασα την ευκαιρία να της προτείνω κατευθείαν μια συνέντευξη για να τη γνωρίσουμε καλύτερα εμείς που την ξέρουμε ήδη αλλά και για να τη συστήσω σε εσάς που δεν την έχετε ξανά ακούσει (που κακώς δηλαδή!). Η Μαρία, λοιπόν που λέτε, κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης και ήρθε στα 18 της στην Αθήνα. Εργάζεται εδώ και 7 χρόνια ως επαγγελματίας Makeup Artist, έχοντας δουλέψει σε μεγάλα shows και συνάπτοντας συνεργασίες με φωτογράφους τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο, στο οποίο και έμεινε για κάποιο διάστημα πριν επιστρέψει πάλι στην ελληνική πρωτεύουσα. Είναι ένα κορίτσι με πολύ στιλ και πάθος για τη δουλειά της που δεν παύει να μας εκπλήσσει με κάθε νέο της δημιούργημα. Πάμε να δούμε πως έφτασε η Μαρία ως εδώ αλλά και πως είναι η ζωή μιας Makeup Artist!

 

Maria Vez // Instagram: @mariavezz

Θα ήθελες να μας πεις λίγα βασικά πράγματα για σένα; Ποια είναι τα ενδιαφέροντά σου;

Αρχικά μου αρέσει πολύ να ψάχνομαι στη μουσική κυρίως στις δεκαετίες του 60 και του 70.. έχω και μια θεωρία ότι το ’69 βγήκαν τα καλύτερα album, για κάποιο λόγο τότε ήρθε η επιφώτιση, αλλά φυσικά ψάχνω και τη μόδα και ειδικά contemporary designers από άποψη ρούχου ξεκάθαρα ανεξάρτητα από το μακιγιάζ που χρησιμοποιούν στις πασαρέλες . Επίσης μου αρέσει να μαγειρεύω όταν έχω χρόνο στο σπίτι και να περνάω ώρες με το σκύλο μου!

Πόσο χρονών ήσουν όταν είχες την πρώτη σου επαφή με τον κόσμο του μακιγιάζ;

Δεν βαφόμουν ακόμα και στο λύκειο.. δεν ήμουν από τα κορίτσια που θα έβλεπες βαμμένα. Όμως πολλές φορές όταν πήγαινα σπίτι, από το γυμνάσιο ξεκίνησε αυτό, έπαιρνα την πληθώρα περιοδικών που για κάποιο λόγο η μητέρα μου είχε μανία να μαζεύει (όπως ELLE, VOGUE κ.α.)και βλέποντας τις διαφημίσεις της Lancôme και άλλων εταιριών προσπαθούσα να αντιγράψω αυτό το μακιγιάζ πάνω μου. Μπορεί βέβαια να μου έπαιρνε και 45 λεπτά το ένα μάτι αλλά τα κατάφερνα! Εννοείται με τα καλλυντικά της μητέρας μου όλα αυτά.

Ακόμα, δεν ήταν λίγες οι φορές που φίλες μου ερχόντουσαν πριν από τις χοροεσπερίδες σπίτι για να τους κάνω έτσι ένα πιο περιποιημένο look.

Bottom Of The Sea

Πότε και πώς αποφάσισες ότι αυτό είναι που θέλεις να κάνεις στη ζωή σου;

Σε ηλικία 18 ετών και μόλις είχα τελειώσει το λύκειο, οι γονείς μου μου άφησαν λίγο χρόνο να σκεφτώ με τι θέλω να ασχοληθώ. Η αλήθεια είναι πως κύριος στόχος μου ήταν από τότε να πάω  στο London College of Fashion όμως δεν πρόλαβα το deadline για το Foundation Year και έτσι μετά από μια έρευνα για τις σχολές και ένα ταξίδι στην Αθήνα με τον πατέρα μου, διάλεξα να σπουδάσω στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ επαγγελματικό μακιγιάζ, γράφτηκα βέβαια και στην αισθητική ξεκάθαρα για χάρη της μητέρας μου, αλλά ήμουν από αυτές που όταν κάναμε τη γνωριμία με τους συμμαθητές δήλωσα ότι περιμένω πως και πως να έρθει το 2ο εξάμηνο για να μπω στο κτήριο του επαγγελματικού μακιγιάζ. Ήταν λοιπόν ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή ότι ήθελα να ασχοληθώ με ότι αφορά τον καλλωπισμό αλλά όχι αισθητικού περιεχομένου (δηλ. αποτριχώσεις κ.τ.λ.).

Structure

Πώς ήταν οι πρώτες μέρες σου ως επαγγελματίας πλέον makeup artist;

Ενώ ακόμη βρισκόμουν στο τελευταίο 6μηνο της σχολής ανακοινώθηκε από μια καθηγήτρια ότι υπάρχει θέση για τα Mac, διάλεξε από όλα τα τμήματα μακιγιάζ περίπου στα 15 άτομα μας φώναξε στο γραφείο και μας είπε ότι υπάρχουν θέσεις για την Mac Cosmetics στο αεροδρόμιο που υπάγεται στην Mac Αγγλίας. Χωρίς φόβο, με λίγη προετοιμασία και πολύ πάθος για αυτή την εταιρία, καθώς ήταν από τις εταιρίες που θαύμαζα και σχετικά χρησιμοποιούσα στη σχολή,πήγα στο πρώτο interview, μετά πέρασα ένα Makeup Test και εν τέλει ήμουν στα πρώτα 5 άτομα που επιλέχθηκαν για να δουλέψουν στο κατάστημα του αεροδρομίου. Εκεί θα έλεγα πως ήταν η πρώτη μου επαγγελματική απόπειρα, δηλαδή να βάψω γυναίκες καθημερινές και όχι απλά τις συμφοιτήτριές μου. Ένιωσα πολύ ενθουσιασμό και ότι ήρθε η ώρα να βάλω σε πράξη όλα αυτά που είχα μάθει αλλά παρόλα αυτά νομίζω ότι ανακάλυψα πολλά πράγματα σε αυτά τα  2,5 χρόνια που ξόδεψα στο αεροδρόμιο διότι κατάλαβα ότι τελικά “You have to learn the rules like a pro, so you can break them like an artist” που λέει ένα γνωστό γνωμικό. Ότι δηλαδή όλοι αυτοί οι «τύποι» του πρωινού, βραδινού μακιγιάζ που έπρεπε να μάθω λόγω ύλης της σχολής, άρχισαν πλέον να σπάνε, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να πειραματίζομαι και σε συνδυασμό πάντα με τον πελάτη να δίνω επιλογές που ούτε καν φανταζόμουν σε ώρες διδασκαλίας. Επίσης μπορούσα να δουλέψω πολύ διαφορετικά υλικά, νέες τεχνολογίες, υφές, διαφορετική λογική.. ίσως λιγότερο θεατρικά looks, κυρίως πιο καθημερινά αλλά και looks κατά περίπτωση. Ας πούμε μια χρήσιμη γνώση ήταν οι δεκαετίες γιατί αρκετές φορές μας ζητούσαν 20’s μακιγιάζ ή 60’s οπότε ήταν καλό που γνώριζα ποια ήταν τα πρότυπα κάθε εποχής.

Beyond Waterlow • Fault Magazine

Έπρεπε να δοκιμάσεις πολλά πράγματα για να αρχίσεις να χτίζεις το book σου;

Φυσικά για να αρχίσω το προσωπικό μου book πέρασα πολλές ώρες, με διάφορες συνεργασίες εξίσου νέων παιδιών, σε φωτογραφήσεις που εν τέλει ποτέ δεν δημοσιεύτηκαν. Μπορεί είτε εγώ να έκανα κάτι που δεν μου άρεσε, είτε ο φωτογράφος να χρησιμοποιούσε κάποιο φίλτρο το οποίο κατέστρεφε το συνολικό αποτέλεσμα. Μέσα από αυτή την εμπειρία – κάτι που γινόταν στον ελεύθερό μου χρόνο – κατάλαβα ότι ένα μεγάλο κομμάτι του επαγγελματικού μακιγιάζ, εκτός από την απλή εξυπηρέτηση σε καταστήματα, είναι η συνεργασία και η επικοινωνία που πρέπει να αναπτύσσεις με άτομα του χώρου σου σε διαφορετικά fields. Είναι πολύ εύκολο να καταστραφούν δουλειές αλλά είναι εξίσου εύκολο να εκθειαστούν!

FOCUS Beauty

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο “challenge” της καριέρας σου μέχρι σήμερα;

Ένα από τα μεγαλύτερα Challenges της καριέρας μου ήταν η συμμετοχή μου στο London Fashion Week, το οποίο νομίζω έγινε πριν 2 χρόνια και ήμουν στην ομάδα για 3 διαφορετικά shows. Έπρεπε να εκτελέσω ένα τύπου Smokey Eye Look σε χρονικό διάστημα 15 λεπτών διότι απλά έπρεπε μετά να αναλάβω το αμέσως επόμενο μοντέλο. Όπως ακόμη ένα αρκετά μεγάλο challenge επίσης σε show ήταν να αφαιρέσω το μακιγιάζ του μοντέλου το οποίο ήταν με μπλε ηλεκτρίκ σκιά, και να δημιουργήσω ένα Bare Natural Look…χωρίς να υπάρχει ούτε η ελάχιστη στάμπα που να υποδηλώνει ότι αυτό το μοντέλο περπάτησε και σε κάποιο άλλο show την προηγούμενη μισή ώρα.
Βέβαια παρ’όλη την πίεση του backstage και το άγχος που επικρατεί, γιατί είναι ακριβώς όπως το βλέπετε στο Fashion TV, η ανταμοιβή είναι πάρα πολύ μεγάλη συναισθηματικά. Περνάνε τα μοντέλα στην πασαρέλα και εσύ περιμένεις πότε θα εμφανιστεί το δικό σου για να χειροκροτήσεις και να χαρείς που κατάφερες να βάλεις έστω κι ένα μικρό λιθαράκι για όλο αυτό το υπέρλαμπρο αποτέλεσμα.

FOCUS Beauty

Ποιο είναι το αγαπημένο σου project μέχρι σήμερα;

Ένα από τα αγαπημένα μου projects, το οποίο μπορείτε να το δείτε και στο website μου, λέγεται “Le Temps De L’amour και ο λόγος που το αγάπησα τόσο πολύ είναι γιατί ενθουσιάστηκα με τα ρούχα που επέλεξε η στυλίστρια αλλά και με τον τρόπο που παντρέψαμε το μακιγιάζ σεβόμενοι την ένταση των ρούχων και τις γραμμές του σχεδιαστή..συν τη βοήθεια του φωτογράφου, ο οποίος μας πήγε σε ένα εκπληκτικό studio και φυσικά έβγαλε κάποιες φωτογραφίες με Polaroid, κάτι το οποίο εκτιμώ πάρα πολύ όταν συμβαίνει στη μόδα. Εκτός από το digital θεωρώ ότι το φιλμ και το Polaroid είναι είδη φωτογραφίας τα οποία δεν πρέπει να χάνονται πίσω από την τεχνολογία και την εξέλιξή της. Έτσι ως ομάδα και ως συνολικό αποτέλεσμα νιώθω αρκετά περήφανη και νομίζω πως είναι από τα project που ακόμα και μετά από χρόνια θα το βλέπω και θα συνεχίζει να μου αρέσει.

Le Temps De L’amour

Ποιες διαφορές παρατήρησες συγκριτικά με Ελλάδα – Λονδίνο όσον αφορά το μακιγιάζ στην καθημερινότητα;

Στο Λονδίνο θα πω πως η κύρια διαφορά που παρατηρούσα είναι ότι έβλεπα πολλά κορίτσια της ηλικίας μου να πειραματίζονται με υφές και να μη θέλουν ένα τόσο πλέον στημένο αποτέλεσμα σε αντίθεση με τα ελληνικά πρότυπα, που καλώς ή κακώς επηρεασμένες από celebrities και άτομα της τηλεόρασης, λίγο πολύ όλες θέλουν να δείχνουν ίδιες. Δηλαδή στο Λονδίνο πρόσεξα ότι τόσο στα μαλλιά όσο στο ντύσιμο και στο μακιγιάζ οι νεαρές ηλικίες δεν φοβόντουσαν το χρώμα, δεν ήταν τόσο «σοφιστικέ» όσο οι αντίστοιχες ηλικίες στην Αθήνα. Θεωρώ όμως ότι αυτό αλλάζει, ουκ ολίγες φορές βλέπω και εδώ κοπέλες να μου ζητάνε gel σκιά για τα μάτια ενώ γνωρίζουν ότι είναι κάτι το οποίο δεν θα έχει διάρκεια, παρ’όλα αυτά τολμάνε και αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί πολύ διότι πατάει και πάνω σε ένα από τα μεγαλύτερα trends των τελευταίων χρόνων το επιμελώς ατημέλητο.

Le Temps De L’amour

Εκτός όμως από το makeup το στιλ σου είναι αρκετά ιδιαίτερο. Αυτή η τάση για διαφορετικότητα πιστεύεις σε κάνει να ξεχωρίζεις από άλλους mua;

Αρχικά ντύνομαι πάντα ανάλογα με το mood, εκτός από το total black στην εταιρία που είμαι, μου αρέσει να πειραματίζομαι με υφές και χρώματα. Θεωρώ ότι το στιλ ενός mua, σίγουρα δεν υποδηλώνει το ταλέντο του, αλλά νομίζω ότι τον κάνει να ξεχωρίζει σαν προσωπικότητα. Σε ένα interview με ένα πρακτορείο είναι πολύ σημαντικό το πως θα εμφανιστείς..όχι μόνο όσον αφορά το μακιγιάζ αλλά και το ντύσιμο. Πιστεύω ότι η μόδα είναι μια μορφή κρυφής επικοινωνίας.
Έτσι μόνο το γεγονός ότι μου αρέσει να ψάχνω designers, είτε εναλλακτικούς, είτε μεγάλους οίκους, είτε ένα απλό μπλουζάκι από τα H&M ..ο τρόπος ο οποίος θα φορέσω κάτι νομίζω πως δείχνει και λίγο τον τρόπο σκέψης μου πάνω στο μακιγιάζ. Σαφέστατα μπορώ να δημιουργήσω ένα Basic Beauty Look αλλά όταν θα κληθώ να συνεργαστώ με παιδιά τα οποία έχουν σειρές ρούχων, με μοντέλα και με απαιτητικούς φωτογράφους η άποψή μου θα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρή πάνω στο κομμάτι της μόδας, ώστε να μην μου επιβληθεί η δική τους πάνω στη δουλειά μου. Δεν θεωρώ πως αυτό είναι κάτι που μπορεί κάποιος να το πετύχει έχοντας ο ίδιος ένα αδιάφορο στιλ.

Something About Esme • Zeum Magazine

Εμπνέεσαι από άλλους mua, κι αν ναι από ποιους;

Εμπνέομαι από πολλούς Makeup Artists θα έλεγα, αλλά εμπνέομαι και πολύ από ταινίες και από σχεδιαστές μόδας. Πολλές φορές σε μια φωτογράφιση λέω στην στιλίστρια «Άσε μου 10 λεπτά να χαζέψω τα ρούχα για να σκεφτώ το μακιγιάζ». Σίγουρα έχει σταλεί κάποιο moodboard και ξέρω που οδεύουμε, όμως έχει μεγάλη διαφορά να δω μπροστά μου τα ρούχα και να εμπνευστώ από αυτά…από τις υφές, τις γραμμές, τα χρώματα, από οτιδήποτε.
Μια φοβερή mua, φαινόμενο θα έλεγα στον κόσμο του makeup, είναι η Isamaya Ffrench όπως και η Val Garland η γνωστή σε όλους, είναι άνθρωποι οι οποίοι κυριολεκτικά σπάνε τα δεσμά της ομορφιάς, φέρνουν τα πάνω κάτω σε ό,τι αφορά το beauty μακιγιάζ, τσαλακώνουν τις εικόνες των μοντέλων τους και κάνουν τεράστιες συνεργασίες με περιοδικά αλλά και celebrities.

Πες μου 3 πράγματα τα οποία πιστεύεις ότι δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από την τσάντα μιας γυναίκας όταν φεύγει από το σπίτι και 3 πράγματα – όχι απαραίτητα beauty τα δικάσου – τα οποία εσύ δεν αφήνεις ποτέ πίσω σου όταν φεύγεις από το σπίτι;

Πρέπει να έχει οπωσδήποτε στην τσάντα της Concealer, κραγιόν το οποίο μπορεί να το χρησιμοποιήσει και ως ρουζ άμα λάχει, και μία χτένα/βούρτσα.
Από τη δική μου τσάντα δεν θα λείψει ΠΟΤΕ το concealer, τα hands free και ένα κραγιόν..οποιοδήποτε κραγιόν.

Structure

Ποια είναι η πιο σημαντική συμβουλή ομορφιάς που μπορείς να δώσεις στις γυναίκες που μας διαβάζουν;

Η πιο σημαντική συμβουλή ομορφιάς που έχω να δώσω για τα τελευταία 3 χρόνια είναι σχετικά με τον πανικό που επικρατεί με τα υπερβολικά τονισμένα φρύδια.
Θεωρώ ότι το φρύδι είναι το περίγραμμα του ματιού όμως θα πρέπει κάθε γυναίκα πριν αποφασίσει να τονίσει τα φρύδια της να σκεφτεί και τα χαρακτηριστικά που έχει στο σύνολο, και το μακιγιάζ που πρόκειται να ακολουθήσει. Δηλαδή σίγουρα να είναι groomed αλλά ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ, όχι άλλο instagrαμικο φρύδι, όχι άλλες υπερβολές σε κοπέλες που δεν το έχουν ανάγκη. Αυτές οι τεχνικές δημιουργήθηκαν για να καλύπτουν τα κενά σε κοπέλες που έχουν αραιό φρύδι και όχι σε αυτές που έχουν φρύδια Καραμανλή.

Που μπορούμε να δούμε τη δουλειά σου και που μπορεί να σε βρει κάποιος αν το θελήσει;

Τη δουλειά μου μπορείτε να τη δείτε ολοκληρωμένη στο http://mariavez.co.uk/ αλλά μπορείτε και να με ακολουθήσετε στο Instagram και σε οποιαδήποτε πλατφόρμα social media.
Στο website υπάρχουν αναλυτικά τα στοιχεία επικοινωνίας αλλά εάν κάποιος θέλει μια πιο τετ α τετ επαφή μπορεί να με επισκεφθεί στο κατάστημα της Mac, Ερμού 44.

Contact:

Website: http://mariavez.co.uk/

Facebook: https://www.facebook.com/mariavezz | Maria Vez

Instagram: https://www.instagram.com/mariavezz/ | @mariavezz