Spollati: Το «νεονοσταλγικό» Gastronomy – Bar

* σπολλάτη [spoláti] επιφ. βυζαντινό : εις πολλά έτη, ευχαριστώ, μπράβο. 

Θα ξεκινήσω αυτό το κείμενο λίγο ανορθόδοξα, με κάτι λίγο αρνητικό. Η Πλατεία Αγίας Ειρήνης δεν μου αρέσει πια. 

Νιώθω πώς έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό το κέφι και τον χαρακτήρα της. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μαγαζιά και επιχειρηματίες που ακόμα προσπαθούν για το καλύτερο και σέβονται τους πελάτες τους ακόμα και για το ένα ευρώ που θα τους αφήσουν. Μια τέτοια περίπτωση είναι το Spollati στο οποίο βρέθηκα το Σαββατοκύριακο να δοκιμάσω το καινούργιο brunch menu διά χειρός του σεφ Γιώργου Ζευγολατάκου και έφυγα χορτάτος και ευτυχής.

Processed with VSCO with hb1 preset

To menu του brunch είναι χαριτωμένο, μικρό σε έκταση, κάτι που ειλικρινά εκτιμώ – καθώς οι πολλές επιλογές με μπερδεύουν. Αλλά αν θέλεις να φας τα πάντα γιατί Κυριακή (sic.) το υπόλοιπο menu είναι πλούσιο σε επιλογές που μπορείς να απολαύσεις. Κάτι που κάναμε και εγώ με την παρέα μου.

Δοκιμάσαμε λοιπόν την ζεστή πατατοσαλάτα με αβγό ποσέ, τοματίνια, ρόκα πιπεριές, παντζαρόφυλλα, κόκκινο λάχανο ελιές και μερικές σταγόνες λάδι τρούφας, που είναι ένα πιάτο που ζήλεψα και θέλω να φτιάχνω σπίτι μου,  τις τραγανές κοτομπουκιές με tonkatsu σως τηγανητό αυγου και την τορτίγια με ψητό χοιρινό duroc, γουακαμόλε φρέσκο κόλιανδρο και καυτερή σως, τα οποια ήταν ολα τους εξαιρετικά.

Aπό το brunch menu έφαγα τα αυγά Spollati που ήταν φανταστικά, με ψωμάκι που φτιάχνεται εντός του μαγαζιού, παστράμι και μπιφτεκάκι σωστά ψημένο (σε μονόλιθο) και φρέσκο αυγό σωστά τηγανισμένο με ζουμερό και πορτοκαλί κρόκο – θαύμα.

Έκλεισα την θερμιδική μου περιπλάνηση, με τα πεντανόστιμα γλυκά, όπως η πορτοκαλόπιτα και η σοκολατόπιτα,  με αποκορύφωμα το καλοκαιρινό γλυκό με passion fruits και digestive το οποίο είναι πραγματικά summer in a bowl.

Processed with VSCO with hb1 preset

Τέλος, θέλω να αναφέρω πώς το Spollati έχει πολύ καλό καφέ, κάτι που σε πολλά brunchαδικα δεν συναντάμε, ωραία μουσική, ευγενέστατο προσωπικό και μια συσκευασμένη φανταστική ginger beer που πρέπει να δοκιμάσεις!

Το Spollati είναι ένας καλός λόγος να δώσεις άλλη μια ευκαιρία στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης – εγώ σίγουρα θα το κάνω.

Ζητήσαμε από τους υπεύθυνους του μαγαζιού να μας μιλήσουν για την ανανέωση του Spollati

Διαβάζοντας πρόσφατα ένα κείμενο διακεκριμένου ρεστοκριτικού ανακαλύψαμε μια λέξη που μπορεί να περιγράψει, σε μεγάλο βαθμό, το ύφος και τη φιλοσοφία του Spollati : Νεονοσταλγία.

Και αυτό, κυρίως, γιατί ο Γιώργος Αμπεριάδης, επιχειρηματίας με σπουδές Μουσικής στο Παρίσι και η Ιωάννα Σιδηρά, με σπουδές Αρχιτεκτονικής στη Φλωρεντία θέλησαν να δημιουργήσουν ένα μαγαζί το οποίο θα ένοιωθαν άνετα να το κάνουν στέκι οι ίδιοι, σαν “πολίτες του κόσμου” αλλά, πάνω από όλα, ήθελαν οι φιλοξενούμενοί τους να νοιώθουν οικεία, όσο βρίσκονται σε αυτό και φεύγοντας να το θυμούνται με ικανοποίηση.

Ενσωμάτωσαν λοιπόν, επιτυχημένα, εικόνες, εμπειρίες, γεύσεις και ακούσματα από τα ταξίδια και τα βιώματά τους, δημιουργώντας έναν μοντέρνο, κομψό και διαχρονικό all day Gastronomy Bar.

Έμβλημά τους η αισθητική, η φιλοξενη διάθεση και, κυρίως, η ποιότητα. Σε όλα τα επίπεδα. Από τα υλικά του ζεστού, industrial chic χώρου, ο οποίος με έναν σχεδόν μαγικό τρόπο δείχνει να έχει μια πατίνα που συνήθως την χαρίζει ο χρόνος σε μαγαζιά δεκαετιών, τα επιλεγμένα ένα προς ένα έπιπλα και φωτιστικά, μέχρι τις μουσικές επιλογές. Από τζαζ, σε όλο το φάσμα της, debop, swing, soul, funk, rock, fados μέχρι και κλασική, οι επιλογές δεν αποτελούν “μουσικό χαλί” αλλά μουσική με προσωπικότητα.

Τα προιόντα του όμως είναι και ο πυρήνας της ύπαρξής του: Ο καφές είναι φρεσκοκομμένος, μοσχοβολιστός και ποιοτικός: από τον φτιαγμένο στο μπρίκι ελληνικό και σε V-60 φίλτρου, έως τους 5 διαφορετικούς single origin espresso που ετοιμάζουν οι baristi του.

Το cocktail menu έχει δημιουργηθεί από τον Σταύρο Τιτάκη, ο οποίος πιστός στη γενικότερη φιλοσοφία του Spollati έδωσε έμφαση στα ποιοτικά αποστάγματα, ποτά, λικέρ, και «σπιτικά» bitters και fruit blends, δημιουργώντας με αυτά cocktails με γευστικές ισορροπίες, πρωτότυπα και ταυτόχρονα πειθαρχημένα στις κλασικές αρχές του bartending.

Κορωνίδα, βέβαια, είναι το μενού του Μανιάτη σεφ Γιώργου Ζευγολατάκου, ιδιοκτήτη και σεφ του Hannover στο Βαθύ της Μάνης, ενός χαρισματικού στην επιλογή και σωστή χρήση των υλικών μάγειρα ο οποίος με μεγάλη αγάπη έχει στήσει ένα μενού, μικρό συμπαγές και πολλυσυλεκτικό – πολυπολιτισμικό, όπως η διάθεση και η φιλοσοφία του Spollati.

Κάποιος θα το χαρακτήριζε γαστρονομικό comfort food και δεν θα απείχε καθόλου από την αλήθεια. Το σύνολο σχεδόν των προιόντων, όπως το ψωμί, τα dips, οι σάλτσες παρασκευάζονται στην κουζίνα του εστιατορίου, ενώ τα εξαιρετικής ποιότητας κρέατα ψήνονται σε Μονόλιθο, ένα κεραμικό σκεύος υψηλής τεχνολογίας, που ψήνει κλειστό μην επιτρέποντας στο φαγητό να έρχεται σε επαφή με τον αέρα, με συνέπεια αυτό να μην στεγνώνει.

Συνολικά, φιλοδοξούμε με το Spollati να δώσουμε μια φρέσκια ανάσα στην περιοχή με μια μοντέρνα urban, ποιοτική all day γαστρονομική και «αλκοολική» πρόταση.

Kαι θα σας λέμε «Σπολλάτη» που μας προτιμήσατε.

Ιnfo:

Facebook 

Αιόλου 27Α, Πλ. Αγ. Ειρήνης, Αθήνα

τηλ. 21 5551 3004

*Ευχαριστούμε θερμά τον Θύμιο Βούλγαρη για την φιλοξενία, τις πληροφορίες και την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών.