UND Athens: Ανακάλυψε την Αθήνα από την αρχή

Η πλευρά της Αθήνας που συχνά αγνοούμε.

 

 Το Und. Athens είναι ένας νέος, εναλλακτικός οδηγός πόλης για την Αθήνα που εστιάζει στην σύγχρονη τέχνη, και συγκεκριμμένα στους ανεξάρτητους χώρους τέχνης και την αχαρτογράφητη καλλιτεχνική σκηνή.

Σκοπός της έκδοσης είναι να ανακαλύψει, να καταγράψει και να προωθήσει εναλλακτικούς χώρους τέχνης, ανερχόμενους δημιουργούς και νέα ταλέντα απο την Αθήνα, και να μοιραστεί τη δουλειά τους με ένα διεθνές κοινό. Εκδότης και ιδρυτής του Und. Athens είναι ο Κυριάκος Σπύρου, ενώ η καλλιτεχνική επιμέλεια και ο σχεδιασμός του εντύπου ανήκει στην Νατάσσα Παππά.

Η έκδοση είναι διπλή, και περιλαμβάνει έναν έντυπο αναδιπλούμενο χάρτη, και ένα διαδικτυακό ημερολόγιο που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα und-athens.com. O χάρτης καταδεικνύει ανεξάρτητους και μη κερδοσκοπικούς χώρους τέχνης, γκαλερί, μουσεία και ιδρύματα σχετικά με την σύγχρονη τέχνη της Αθήνας, τα οποία παρουσιάζονται αναλυτικά σε ένα εκτενές ευρετήριο μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ώρες λειτουργίας κλπ. Πάνω στον χάρτη σημειώνονται και σημεία ενδιαφέροντος μέσα στην πόλη, αλλά και καφέ, εστιατόρια και καταστήματα που αξίζει να επισκεφθεί κανείς.

Σύμφωνα με τον εκδότη του χάρτη Κυριάκο Σπύρου, το σκεπτικό αυτό συνδιάζει μια καταγραφή του τι συμβαίνει στην πόλη σήμερα με την χρησιμότητα ενός οδηγού πόλης. “Όλοι μας έχουμε επισκεφθεί πόλεις του εξωτερικού, και ένα απο τα πρώτα πράγματα που κάνουμε είναι να πάμε στα μεγάλα μουσεία. Αλλά βγαίνοντας απο το μουσείο πάντα έχουμε την απορία: Πού έχει καλό καφέ στη γειτονιά; Ποιό εστιατόριο είναι εδώ κοντά που να μην είναι τουριστικό; Αυτή η πρακτική ανάγκη μάς κατεύθυνε για να σχεδιάσουμε ενα χάρτη που απο τη μιά να λειτουργεί ως ένας κλασικός χάρτης με γκαλερί, και απο την άλλη να περιέχει και πρακτικές πληροφορίες ούτως ώστε να εμπλουτίσουμε την εμπειρία του επισκέπτη μέσα στην πόλη.” — Κυριάκος Σπύρου, εκδότης Und. Athens. Ο χάρτης έχει σχεδιαστεί απο την γραφίστρια Νατάσσα Παππά, η οποία εξειδικεύεται σε οδηγούς πόλης, σε συνεργασία με την Μαρήλια Καπετανάκη και τον εκδότη.

 

 

Για τον σχεδιασμό του Und. Athens, η Νατάσσα Παππά χώρισε την Αθήνα σε εννιά περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν στις κύριες γειτονιές του κέντρου: Εμπορικό Τρίγωνο, Πετραλωνα- Μεταξουργείο, Βικτώρια-Κολωνός, Κυψέλη, Καισαριανή, Κολωνάκι-Εξάρχεια, Αμπελόκηποι-Νεάπολη, Σύνταγμα-Μετς και Κουκάκι-Νέος Κόσμος. Η διαίρεση της πόλης σε αυτές τις περιοχές είναι κάπως μη συμβατική σε σχέση με άλλους χάρτες, και αυτό έχει να κάνει με το ότι το Und. Athens προτείνει βόλτες μέσα στην πόλη που λειτουργούν σαν άτυπη ξενάγηση.

Μικρά μυστικά και πληροφορίες για κάθε βόλτα αναγράφονται πάνω στον χάρτη, παρέχοντας στον επισκέπτη την απαραίτητη πληροφορία για να καταλάβει την ιστορία και τον χαρακτήρα της κάθε περιοχής. “Μέσα απο το Und. Athens προτείνω βόλτες μέσα στην πόλη που δεν θα βρει κανείς μέσα σε έναν συνηθισμένος ταξιδιωτικό οδηγό της Αθήνας. Το σκεπτικό μου ήταν να καθοδηγήσω τον επισκέπτη να εξερευνήσει την άγνωστη πλευρά της πόλης και παράλληλα να επισκεφθεί τους εναλλακτικούς χώρους τέχνης σε κάθε περιοχή. Έτσι για παράδειγμα έχουμε μια βόλτα που ξεκινάει απο την Βικτώρια, σε πάει για φαλάφελ στην Πλατεία Βάθη, περνάει απο τους χώρους τέχνης του Σταθμού Λαρίσης και καταλήγει στο πάρκο στην Ακαδημία Πλάτωνος. Είναι μια βόλτα που αξίζει να κάνει κανείς, αλλά ακόμα και πολλοί Αθηναίοι δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ.” — Κυριάκος Σπύρου, εκδότης Und. Athens.

Στο πλαίσιο της αποστολής του για την ανάδειξη ανερχόμενων καλλιτεχνών και της άγνωστης πλευράς της Αθήνας, το Und. Athens έχει ενεργοποιήσει ένα εγκαταλελειμμένο κατάστημα στην οδό Βύσσης 3, σαν μέρος της δράσης Athens Intersection και της πιλοτικής πεζοδρόμησης που έχει σχεδιάσει ο οργανισμός Αθήνα Τρίγωνο σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Το Und. Athens Pop-Up λειτουργεί απο 1 μέχρι 24 Απριλίου, και έχει φιλοξενήσει ήδη μια εγκατάσταση της εικαστικού Μαρίας Ευσταθίου, και μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Αθήνα του Γερμανού φωτογράφου Julius-Christian Schreiner.

Το κατάστημα παραμένει φωταγωγημένο κατα τη διάρκεια της νύχτας, δίνοντας το στίγμα του στον κατα τα άλλα ήσυχο δρόμο. Για να γιορτάσει την κυκλοφορία του, το Und. Athens διοργανώνει ένα μικρό street party στον χώρο του στην οδό Βύσσης 3, όπου θα παρουσιαστεί ο χάρτης για πρώτη φορά στο κοινό. Η εκδήλωση θα γίνει στις 22 Απριλίου, απο τις 17∶00 μέχρι αργά, με μουσικές επιλογές του Λοΐζου Ολύμπιου, τσίπουρο απο τα Καραμανλίδικα του Φάνη και φυσικά τον χάρτη Und. Athens σε ειδική τιμή γνωριμίας.